Dementie

U bevindt zich hier: Patiënten informatie » Dementie

Dementie (dementeren)

Dementie is het achteruitgaan van het geestelijk functioneren. Dementie wordt vaak gezien als een bepaalde ziekte, maar dat is niet het geval. Er zijn verschillende oorzaken en ziekten die tot de verschijnselen van dementie kunnen leiden. Daarom is het van groot belang dat een patiënt op tijd onderzocht wordt door de (huis)arts, zodat de juiste onderliggende diagnose kan worden vastgesteld.

Het eerste verschijnsel van dementie is meestal vergeetachtigheid. Vooral het vergeten van dingen die kort tevoren gebeurd of gezegd zijn. Herinneringen van vroeger blijven juist langer bewaard, zij het niet meer zo gedetailleerd.

De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. In 60 tot 70% van de gevallen van dementie, is er sprake van de ziekte van Alzheimer. Alzheimer begint meestal na het 70e levensjaar en is een aandoening waarbij in bepaalde delen van de hersenen, de hersencellen niet meer goed functioneren.

Naast de ziekte van Alzheimer is vasculaire dementie de tweede belangrijkste oorzaak van dementie. In ongeveer 20% van de gevallen is er bij dementie sprake van vasculaire dementie. Vasculaire dementie wordt veroorzaakt door afsluiting van de bloedvaten in de hersenen. Hierdoor krijgen de hersenen op een bepaalde plek niet meer voldoende zuurstof en raken ze beschadigd. Het begin van vasculaire dementie is acuut: opeens wordt een bloedvat afgesloten en raken de hersenen beschadigd.

Andere vormen van dementie

Naast de ziekte van Alzheimer zijn er nog andere ziektes / oorzaken die dementie tot gevolg hebben. Dit zijn o.a.

-->
U bevindt zich hier: Patiënten informatie » Dementie
(advertenties)
(advertenties)